Strukturpodden > Avsnitt > Sofia Camnerin

Sofia Camnerin

André intervjuar Sofia Camnerin om att vara förälder till ett barn med flera NPF-diagnoser och boken När larmet tystnar hörs tonen.

Sammanfattning

 • När man blir förälder får livet starkare färger och har man ett barn med NPF-diagnoser märks det ännu tydligare. Det ger mycket.
 • Både Sofia och hennes man behövde erkänna att de inte klarade detta själva för att få hjälp. Det var svårt att inte bara bita ihop även om de visste att de behövde hjälp.
 • När allt är kaos får man börja med att lösa det akuta men sedan finns det ofta små andningspauser där man kan komma lite längre.
 • Tydliggör ramarna för både partner och barn, t.ex. att du har möte mellan vissa tider och att barnet då i första hand ska ringa den andra föräldern.
 • Hur hinner man med sitt eget trots barn med särskilda behov?
  • Försök hålla riktningen ändå och fokusera på din passion. Prioritera och försök fokusera på det du drivs av och får energi av. Det kostar mycket att skriva klart en avhandling samtidigt som man har ett barn med särskilda behov. Sofia har fått välja bort mycket och förhandlat mycket med sin man, t.ex. om att få vara hemma och skriva en helg medan de övriga åker bort. Sofia har prioriterat bort mycket av städning, ambitiös hemlagad mat, att baka och att umgås med människor utanför familjen.
  • Var beredd på att passionen kommer att bli avbruten många gånger. Jobba på att plocka upp den igen.
  • Man måste tyvärr vara lite egoistisk ibland och får trösta sig med klyschan att barnen blir gladare om mamman är nöjd.
 • Vardagen går inte ihop och det har tagit lång tid att acceptera. Sluta mäta sig mot en idealbild. Väldigt mycket av ens egen prestation och vrede är att man sätter för höga krav och blir besviken hela tiden. Finns något nödvändigt läkande i att sänka ribban och acceptera ”Så här är det.”
 • Sinnesrobönen har varit viktig för Sofia: ”Gud, ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.” Viktigt att skilja på det man kan förändra och inte. Förändra det som är onödigt hemskt men acceptera det som inte går att förändra, nödvändigt lidande.
 • Stor tröst att ha människor att vända sig till, t.ex. systern som har tagit emot nöd-sms, men också att vända sig till Gud och lämna över det som inte går att förändra. Ber små mikroböner under dagen och kan bestämma sig för att gå ut och be på promenad. Gå en promenad med Gud.
 • Får man bli arg på Gud? Sofia har en tro på att Gud är god och står på vår sida. Det gör att det känns svårt att bli arg på Gud. I Bibeln är det flera som tydligt ropar ut sin vrede till Gud. Sofia ber att Guds vilja ska ske i situationer och försöker acceptera att det som blir är rätt. Ibland kan Gud kännas frånvarande när det är som hemskast men när man ser tillbaka kan man se att han var med. Unikt med kristen tro att tro på en Gud som lider, dör och uppstår med såren kvar. Det var ingen idyll för Jesus eller de första kristna och vi lever inte heller i någon idyll.
 • Musik viktig för Sofia, t.ex. låten Time av Kroke, där det plötsligt kommer in ett dissonant instrument som går över i sång. Starkt. Vi har en övertro på att allt ska vara helt och perfekt och lyckligt. Livet innehåller så många dimensioner.
 • Sofia kände sig på ett sätt falsk innan böckerna kom ut och folk inte visste vad hon levde i.
 • Alla behöver fylla på med energi och lugn. Barn med särskilda behov också det och de behöver få vara med och berätta vad de behöver.
 • Inte barnet det är fel på utan omständigheterna.

Dagens avsnitt sponsras av Strukturkalendern (strukturkalendern.se).

Veckans prova på:  Andas lugnt. Det går att göra var som helst när som helst. Sofia gör det ofta med böneord men det går lika bra utan.

Läs och lyssna vidare:

Musik och klippning: Simon Lundberg

Frågor? Skriv till hej(snabel-a)strukturpodden.se eller fyll i kontaktformuläret på strukturpodden.se.

Facebookgrupp: Gå gärna med i vår Facebookgrupp Strukturpodden där du kan ställa frågor, kommentera avsnitten och hjälpa andra som längtar efter mer struktur.

Stötta Strukturpodden: Förutom att dela podden med andra kan du stötta oss på olika sätt, t.ex. köpa Strukturkalendern, handla via våra provisionslänkar eller ge en gåva. Läs mer här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *