Strukturpodden > Avsnitt > Städtips

Städtips

Erika och André ger städtips som kommer från personer med ADHD men som kan hjälpa vem som helst att hantera hushållssysslor. Välj de tips som passar dig.

Sammanfattning

 1. Annat rum-låda.
 2. Tar ut alla städsaker och ställer på en rad i ordningen de ska användas – dammtorkningstrasa, dammsugare, mopp. Påminns om vad som ska göras.
 3. Återkommande schemalagda block i kalendern. Utmana dig att följa det du har bestämt. Hjälp att komma ihåg vad du har bestämt.
 4. Låtsas att du gör sidouppdrag i ett spel och tjänar poäng. (Tips: Sweepy och Bauer)
 5. Våtservetter i varje rum för att torka upp. Det underlättar att ha skräp- och återvinningsbehållare i varje rum, svamp och rengöringsmedel bakom handfatet i badrummet och ytterligare en i köket. Tvättkorg i både sovrum och badrum (och på andra ställen där du byter kläder).
 6. Koppla ihop med något annat. T.ex. om du just har varit på toaletten och inser att den behöver städas – städa den direkt. Borstar tänderna? Organisera bland badrumsgrejerna.
 7. Håll i saken en gång och ställ tillbaka på sin rätta plats.
 8. Baka någonting medan du städar så att du vet att det är en begränsad tid. (Gör något under reklamen)
 9. Inte sätta sig när du kommer hem utan göra saken först.
 10. Att göra något halvbra är bättre än att inte göra det alls, t.ex. att torka handfatet snabbt är bättre än att inte göra något alls och lättare att få gjort än att städa hela badrummet på en gång.
 11. Bjud hem någon en gång i veckan så att du har en anledning att städa. Videochatta med t.ex. mamma så att du känner att du behöver städa först.
 12. Välj ett rum per dag att städa då ser man inte en miljon ogjorda saker i hela huset utan bara ett rum i taget. Den här personen har gjort allt i det rummet, inkl. vattna blommor där då.
 13. Ta-fem-metoden. Ställ en timer på fem minuter eller gör fem saker i uppgiften, t.ex. vik fem kläder, diska fem saker eller lägg fem minuter på städning.
 14. Bryt ner städningen i 20-saker-i-taget. Räkna medan du plockar upp saker och ta en paus efter 20 saker där du läser ett kapitel i en bok eller ser en YouTube-video innan du börjar igen. 
 15. Lägg in “några” eller “lite” före eller efter en att-göra-punkt på listan. Plocka ihop några saker. Städa lite i badrummet. Börja med…
 16. Ett hem för varje sak.Det behöver inte vara tråkigt att vara organiserad/strukturerad – det sparar mycket tid och stress. T.ex. en låda för nycklar där de läggs direkt när du kommer hem. 
 17. Ha färre grejer. Om du inte behöver det – sälj det, skänk bort det, återvinn eller släng.
 18. Ta hjälp. Även om det bara är en liten sak att göra hjälper det ofta att ha någon där – eller på telefon. (Länk till blogginlägg om yttre förväntningar)
 19. Lägg undan en sak varje dag som inte är på sin rätta plats.
 20. Checklistor för morgonen, efter jobbet, läggdags, helger.
 21. Investera i en robot/maskin om du kan – diskmaskin, robotdammsugare, robotgräsklippare. Eller annat verktyg eller förvaringssystem. Det går bra att ha en skohylla både i hallen och groventrén. 
 22. Genomskinliga behållare så att du ser vad du har, t.ex. i kylen så att det inte hinner bli dåligt. 
 23. Behållare att ha saker i så att de har en begränsad yta, t.ex. nycklar, mössor, extra tandkräm m.m.
 24. Bestämd dag för städning varje vecka. Bestäm tillsammans om ni är flera i huset så att det inte är en dag då ni är jättetrötta.
 25. Lev efter dina förväntningar, inte samhällets. Det behöver inte vara perfekt. Ditt värde är inte kopplat till din produktivitet eller hur städat ditt hem är. Den här personen har släppt att vika kläder utan lägger saker i lådan direkt. Det får se slarvigt ut men det gör inget för den personen.

Tipsen är hämtade från denna artikel.

Dagens avsnitt sponsras av Strukturkalendern (strukturkalendern.se).

Veckans prova på:  Testa en punkt du inte har testat från dagens lista, t.ex. ta-fem-metoden eller ta-tjugo-saker.

Redigering: Marvin Varjus

Musik: Simon Lundberg

Frågor? Skriv till hej(snabel-a)strukturpodden.se eller fyll i kontaktformuläret på strukturpodden.se.

Facebookgrupp: Gå gärna med i vår Facebookgrupp Strukturpodden där du kan ställa frågor, kommentera avsnitten och hjälpa andra som längtar efter mer struktur.

Stötta Strukturpodden: Förutom att dela podden med andra kan du stötta oss på olika sätt, t.ex. köpa Strukturkalendern, handla via våra provisionslänkar eller ge en gåva. Läs mer här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *