Strukturpodden > Avsnitt > Pension med P-O Sveder Renklint

Pension med P-O Sveder Renklint

André och Erika intervjuar P-O Sveder Renklint om hans tankar och strategier inför att gå i pension.

Sammanfattning

 • P-O gillar struktur eftersom man inte slipper uppfinna hjulet varje gång eller lägga mycket tid på att leta efter saker.
 • Han gillar sitt jobb och har gjort det för det mesta i 40 år, vilket gör att det är med skräckblandad förtjusning han nu förbereder sig för pension. Tidigare har han haft en välplanerad almanacka 6-12 månader framåt men nu är det tomt.
 • Det är ett medvetet val för honom att inte planera in mycket eller ha en förberedd struktur för pensionsdagarna utan vara öppen för det som ska komma. Han ser det som spännande att se hur det kommer att bli.
 • Några saker han ser fram emot är att läsa klart tidningen, läsa böcker, renoveringsarbete, snickra, slöjda, måla akvarell (och lämna grejerna framme så att han kan sitta en stund varje dag i stället för att glömma hur det fungerade mellan gångerna).
 • Även om han inte har ett schema för pensionen tror han att det är viktigt att inte ”såsa bort” varenda dag utan ha viss struktur, t.ex. en promenad varje morgon.
 • En svårighet med att gå i pension är att roll och identitet har blandats samman. Nu får han gå från ”pastor P-O” till ”bara P-O”.
 • Det fina med att vara pensionär är att man kan säga både ja och nej. Privilegierat att ha en basinkomst utan att lönearbeta. Får ett större utrymme att ägna sig åt det kreativa.
 • P-O har genom åren haft svårt att säga nej och mer haft scouttankesättet ”alltid redo”. Det kan också baseras på ett bekräftelsebehov och att det är smickrande att få förfrågningar. ”Jag är fortfarande någon så länge folk frågar efter mig.” Han är van att vara spindeln i nätet och kan behöva avgiftning som ”bekräftelsejunky”.
 • Han vill fortsätta finnas i ett sammanhang så att livet inte bara handlar om honom själv. Han vill fortsätta vara i tjänst för Guds rike och finnas till för människor.
 • Efter pensionen hoppas han att frun oftare får komma etta, inte tvåa efter jobbet. Han önskar att han kanske hade haft andra proportioner tidigare – mer familj och mer mån om sig själv.
 • P-O har haft livsfilosofin att säga ja till nya möjligheter och det har lett till kontakt med många nya människor.
 • Det har varit viktigt under yrkeslivet att ha ett arbetslag, bollplank och handledning. Det ger möjlighet att stämma av med kollegor och dra lasset ihop. Handledningen var viktigt för att inte gå in i väggen. Vid ett tillfälle kände han att han hade misslyckats som pastor och sa till sin handledare ”Det känns som om jag gått i konkurs.” varpå handledaren svarade ”Vad bra! För då är du skuldfri.”
 • Råd till någon som är ny i arbetslivet: Se på dig själv med lite humor och tro inte att du är generaldirektör för universum.
 • Som pastor har P-O lärt sig att se sig som arbetskamrat till Jesus. Ibland inbillar man sig att man själv är mästaren och den som kan mest men det är inte så dumt att vara hantlangare/hjälpare till en duktig mästare.
 • Råd till pensionärer eller blivande pensionärer: Var inte så ängslig. Det kommer nog att bli bra. Unna dig att slappna av. Läs klart, gå ut när solen skiner, ring en vän, lek med barnbarnen och ta vara på nuet.
 • Hur hanterar han det som inte blir gjort innan han går i pension? Får acceptera att det aldrig kommer att bli klart men P-O är inte stressad över det för han vet inte vad klar skulle vara.
 • P-O har bestämt sig för att säga nej till alla förfrågningar (som liknar det han har arbetat med) i ett halvår.

Dagens avsnitt sponsras av Strukturkalendern (strukturkalendern.se).

Bra – bättre – bäst: 

Bra: Är ute en del
Bättre: Mer tid för motion, ute mer.
Bäst: Behålla ”bättre-läget” i många år, ha hälsan och kunna ägna sig åt friluftsliv.

Veckans prova på:  Gör som den examen som görs i slutet av dagen på en retreat: Hur har dagen varit? Hur har Gud visat sig? Tacksamhet? Ånger? Hjälp för morgondagen? Det gör en tacksam och att man ser Gud i vardagen.

Redigering: Marvin Varjus

Musik: Simon Lundberg

Frågor? Skriv till hej(snabel-a)strukturpodden.se eller fyll i kontaktformuläret på strukturpodden.se.

Facebookgrupp: Gå gärna med i vår Facebookgrupp Strukturpodden där du kan ställa frågor, kommentera avsnitten och hjälpa andra som längtar efter mer struktur.

Stötta Strukturpodden: Förutom att dela podden med andra kan du stötta oss på olika sätt, t.ex. köpa Strukturkalendern, handla via våra provisionslänkar eller ge en gåva. Läs mer här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *