Strukturpodden > Avsnitt > Överleva höstmörkret

Överleva höstmörkret

Erika och André ger tips för att hålla energin och humöret uppe under höstmörkret och vintern.

Sammanfattning

  1. Gör något nytt. Starta upp ett projekt – möblera om, rensa hemma, rusta upp ett loppisfynd eller liknande. Vissa saker man hade tänkt göra under sommaren kanske man kan göra inne på hösten. (Vårt avsnitt om att rensa hittar du här.)
  2. Planera in något att se framemot på hösten (kanske varje höst) för att inte bara se den som dyster. Du kanske alltid bokar in att hälsa på en familjemedlem eller en vän andra helgen i oktober eller drar ihop kompisgänget och gör något då.
  3. Träna och röra på sig. Hitta träningsformer som du kan göra även om det är kallt ute.
  4. Få dagsljus – gå ut på lunchrasten eller någon annan rast. Ljusterapi, särskild lampa för ljusterapi, ta din långa semester på hösten/vintern istället för sommaren. 
  5. Umgås och prata – t.ex. teafton. Att prata med andra hjälper dig att påminnas om det positiva och inte fastna i det negativa, t.ex. positiva händelser som man blir glad av.
  6. Kramas eller få massage.
  7. Mysfaktorer – ljus, tända en brasa, filtar, te, ta ett bad.
  8. Ät rätt. Mer frukt och grönt. Rätt typ av socker, t.ex. frukt, mörk choklad och nötter istället för godis – undvik att tröstäta i mörkret och soffmyset. Vi har inte samma behov att äta upp oss inför vintern som grottmänniskorna hade så försök motstå impulserna. Undvik nikotin och alkohol. 
  9. Håll dygnsrytmen, tänd lampor på dagen och släck ner när det närmar sig sänggående.
  10. Välj förhållningssätt – se det mysiga och trevliga istället för att fokusera på det mörka och jobbiga. Var tacksam och generös – ta tid till att fokusera på det du är tacksam för och dela med dig till andra.

Dagens avsnitt sponsras av Strukturkalendern (strukturkalendern.se).

Veckans prova på:  Avsluta ett projekt hemma.

Musik och klippning: Simon Lundberg

Frågor? Skriv till hej(snabel-a)strukturpodden.se eller fyll i kontaktformuläret på strukturpodden.se.

Facebookgrupp: Gå gärna med i vår Facebookgrupp Strukturpodden där du kan ställa frågor, kommentera avsnitten och hjälpa andra som längtar efter mer struktur.

Stötta Strukturpodden: Förutom att dela podden med andra kan du stötta oss på olika sätt, t.ex. köpa Strukturkalendern, handla via våra provisionslänkar eller ge en gåva. Läs mer här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *