Strukturpodden > Avsnitt > När det är för mycket

När det är för mycket

Erika och André pratar om bakvända lösningar man kan ta till när man har för mycket att göra, dvs. något som känns som helt fel sak att göra men som kanske är precis vad du behöver.

Sammanfattning

När det är för mycket att göra kan man…

 1. Lägga till något: Det naturliga när det är för mycket kan vara att ta bort uppgifter och det är ofta klokt men ibland kan man faktiskt behöva lägga till något i stället. Du kan behöva lägga till något som fyller på din tank för att orka med. Fundera på vad som peppar dig och ger ny energi. För mig är det till exempel att träffa en vän, ta ett bad eller sitta och jobba på ett café. Vad är det för dig? Kläm in det i almanackan och se att det inte bara är tiden som är grejen utan också energin. Mer om det i denna videokurs: 3 steg till mer energi.
 2. Ta en paus: Det känns som helt fel sak att göra när arbetsuppgifterna känns som ett oöverstigligt berg och du bara måste komma framåt men när jag har tvingat mig själv att ta rasterna på jobbet, gå undan en stund hemma eller helt enkelt avbryta och göra någonting annat mår jag mycket bättre och kan hantera svårigheterna på ett mer konstruktivt sätt. Det kan vara en kort kafferast, en promenad till en kollegas kontor och prata en stund, gå och duscha om du är hemma eller ett längre avbrott från rutinerna. Jag har exempelvis märkt att jag ofta har helt slut idéer på blogginlägg eller podcastavsnitt under läsårets gång (jag är lärare) men när sommarlovet kommer flödar det fram en mängd uppslag. Nu när jag har blivit bättre på att ta pauser även till vardags kommer idéerna oftare.
 3. Gå och lägga sig: I likhet med tipset att ta en paus rekommenderar jag att sova dina timmar även om (eller särskilt om) du känner dig stressad. Jag märker direkt när jag vaknar om jag har fått åtta timmars sömn eller inte och när jag inte har kommit upp i de timmarna fungerar jag sämre. Forskning har gång på gång visat vilka positiva effekter det har att sova. Du blir mer produktiv, presterar bättre och blir mer skärpt medan sömnbrist gör att du arbetar långsammare, gör fler fel och riskerar att bli otrevlig. Relaterade blogginlägg: Kompromissa inte med sömn. Relaterat podcastavsnitt: Sömn.
 4. Ta en promenad: Anders Hansen jobbar hårt på att sprida informationen att rörelse är nödvändigt för att hjärnan ska fungera som bäst (och resten av kroppen också). Jag tror inte att jag är den enda som har upplevt att lösningen på ett problem har dykt upp när jag har gått en promenad eller tränat. En bekant som jobbar med programmering har berättat att det brukar vara en effektiv metod i hans jobb som naturligt är mer stillasittande.
 5. Ta tid till att göra en plan: När det finns mycket att göra kan det kännas stressigt att stanna upp och planera men jag har hört från flera håll att planering faktiskt sparar tid i genomförandet. Brian Tracy menar att varje minut av planering sparar tio minuter i genomförande. Jag har inte tagit tid men jag tror på att det både sparar tid och ger lugn. Om du har en plan slipper du hoppa mellan olika uppgifter, komma av dig, glömma bort vad du skulle göra eller missa den där punkten som var absolut viktigast.
  För att göra en plan kan du tänka så här:
  • Skriv ner allt du har att göra.
  • Markera vilka saker som är viktigast och vilka som har en deadline snart.
  • Prioritera listan utifrån det och börja beta av punkterna.
   Relaterade blogginlägg: Prioriteringar
 6. Ifrågasätta uppgifterna: Fundera på om det här faktiskt måste bli gjort. Vem vill det? Varför gör jag det? Är jag rätt person för det? Kan jag lämna över det till någon annan? Kan jag göra det på ett annat sätt? Länk till serien André tipsade om: Aldrig mer kebab.

Dagens avsnitt sponsras av Strukturkalendern (strukturkalendern.se).

Veckans prova på:  Ta en paus.

Redigering: Marvin Varjus

Musik: Simon Lundberg

Frågor? Skriv till hej(snabel-a)strukturpodden.se eller fyll i kontaktformuläret på strukturpodden.se.

Facebookgrupp: Gå gärna med i vår Facebookgrupp Strukturpodden där du kan ställa frågor, kommentera avsnitten och hjälpa andra som längtar efter mer struktur.

Stötta Strukturpodden: Förutom att dela podden med andra kan du stötta oss på olika sätt, t.ex. köpa Strukturkalendern, handla via våra provisionslänkar eller ge en gåva. Läs mer här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *