Strukturpodden > Podcast > KonMari med Carro

KonMari med Carro

Vi intervjuar Carro (känd på Instagram som Konmarimedcarro) som berättar om metoden KonMari som handlar om att bara behålla det som gör en lycklig och göra sig av med överflöd.

Sammanfattning

 • Carro tycker om att metoden är strukturerad eftersom hon själv inte är så strukturerad.
 • Djupgående transformation eftersom mängden saker bara är symptom på något djupare. Det kan också påverka vad du vill jobba med osv.
 • KonMari-metoden steg för steg:
  1. Skaffa boken/böckerna och följ stegen i ordning.
  2. Göra en målbild. Hur vill du ha det och varför? Fråga dig själv varför 5 gånger.
  3. Städa/rensa efter kategori eller gör en “glädjekoll”. Samla alla saker av den kategorin, ta upp varje sak och behåll det som du känner ett glädjepirr av. Man börjar med kläder och avslutar med sentimentala saker.
  4. Organisera och ge allting en plats.
 • Boken använder ordet städa, andra säger rensa, organisera eller något annat begrepp men det handlar om att göra en “glädjekoll” där man sparar det som ger glädje.
 • Det enda Carro saknar som hon har gjort sig av med är när hon har fastnat i att hon vill göra sig av med saker istället för att fokusera på att behålla det som “spark joy” (ger glädje).
 • Det viktigaste är att man mår bra. Det finns många metoder att följa men det kan lätt bli för mycket på en gång. Tänk igenom om du vill ha/göra det för att du vill det eller för att det står i en bok.
 • KonMari-metoden och minimalism kan krocka till viss del. Använd det du mår bra av.
 • Inte försöka locka familjemedlemmar eller andra till metoden, utan gör din grej med dina prylar och svara på frågor om andra blir nyfikna. Andra kan gärna lägga sig i och vilja stoppa utrensning så det kan vara bättre att göra på egen hand.
 • Att ha en begränsad garderob underlättar för den mentala bandbredden. Det blir inte så många val på morgonen och alla kläder är plagg hon älskar.
 • Hantera inflödet t.ex. genom att inte gå in så mycket i butiker och att skriva önskelista. Var tacksam för andras intention när de ger något. Om de ger något som du inte kommer att använda är det inte deras problem. Du kan göra dig av med det senare om det inte ger glädje i ditt liv men behöver inte få andra att skämmas för det.
 • Lär sig att lyssna inåt, t.ex. skilja på dopaminkicken av att köpa något och glädjepirret av något man faktiskt mår bra av.

Bra – bättre – bäst: 
Bra: Att ha ambitionen att vilja tjäna mer pengar och ta hand om kroppen bättre.
Bättre: Konkretisera vad man menar med att må bättre eller tjäna mer pengar.
Bäst: Se resultat att vara på rätt väg.

Veckans prova på: Planera in avslappning och njutning först. Om du inte orkar med dig själv kommer du inte orka med något annat heller. Det är inte egoistiskt utan en förutsättning.

Mer om Carro:

Instagram: Konmarimedcarro
Blogg: KonMari.blogg.se
Podcast: This is me-podden
Privatperson: Mellocarro_official
Facebook: Caroline Aurora – Programledare

Mer läsning:

Vi får viss provision om du köper något via våra länkar men det kostar ingenting extra för dig.

Dagens avsnitt sponsras av Strukturkalendern (strukturkalendern.se).

Musik och klippning: Simon Lundberg

Frågor? Skriv till hej(snabel-a)strukturpodden.se eller fyll i kontaktformuläret på strukturpodden.se.

Facebookgrupp: Gå gärna med i vår Facebookgrupp Strukturpodden där du kan ställa frågor, kommentera avsnitten och hjälpa andra som längtar efter mer struktur.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *