Strukturpodden > Avsnitt > Konflikter

Konflikter

André och Erika, som båda är konflikträdda, pratar om konflikter, hur man kan förebygga dem och hur man kan hantera dem på ett konstruktivt sätt.

Sammanfattning

  • Tro gott om den andra människan – att de gör rätt om de kan (och om de vet vad som är det rätta att göra). Våga lära känna eller “utsätta dig” för en person du har en konflikt med för att se människan bakom konflikten. Försök lära känna de som finns på ditt jobb så får du mer förståelse för deras förutsättningar. Undvik att dra alla över en kam: “alla naturelever är så”, “alla på den avdelningen är så”. Har den gruppen rätt förutsättningar för att klara arbetet? Göm dig inte heller bakom andras låga förväntningar. 
  • Ta upp problem innan det blir en överreaktion. 
  • Prata med varandra!
  • Trigga inte igång konflikter.
  • Undvika du-meningar och i stället använda jag-meningar, t.ex.” jag känner mig bortprioriterad när du avbokar våra träffar” i stället för “du avbokar alltid våra träffar”. “Jag får extraarbete när du lämnar in sent.” i stället för ”Du lämnar alltid in sent.”
  • Undvik alltid och aldrig – “du tar aldrig ut soporna”, “du är alltid sen”
  • Skillnad mellan sak och person – du är en lögnare / jag blev sårad av att du ljög för mig. Skilja på sak och person – stå fast vid det som gäller men visa förståelse för personen. 
  • Bekräfta känslan (Länk till bok)
  • Tydliggör uppdraget. Definiera tydligt vad som ska göras om det är viktigt att göra på ett speciellt sätt eller vid en särskild tidpunkt. Om personen inte vet är det inte konstigt om den gör “fel”.
  • Behåll personen men ta itu med beteendet. Lätt att det blir en ny syndabock i stället. Hjälp människan att göra rätt.

Kom överens om gemensamma regler/strukturer (utan att skälla ut först). Motivera förändringar, t.ex. nya rutiner/regler, med varför de behövs.

Dagens avsnitt sponsras av Strukturkalendern (strukturkalendern.se).

Veckans prova på:  Lär känna någon du har lite svårt för.

Redigering: Marvin Varjus

Musik: Simon Lundberg

Frågor? Skriv till hej(snabel-a)strukturpodden.se eller fyll i kontaktformuläret på strukturpodden.se.

Facebookgrupp: Gå gärna med i vår Facebookgrupp Strukturpodden där du kan ställa frågor, kommentera avsnitten och hjälpa andra som längtar efter mer struktur.

Stötta Strukturpodden: Förutom att dela podden med andra kan du stötta oss på olika sätt, t.ex. köpa Strukturkalendern, handla via våra provisionslänkar eller ge en gåva. Läs mer här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *