Strukturpodden > Avsnitt > Janne Svärdhagen

Janne Svärdhagen

I detta avsnitt intervjuar André läraren och ultralöparen Janne Svärdhagen om långsiktighet och uthållighet.

Sammanfattning

 • Janne är en av värdarna i podden Löparens själ där de bl.a. pratar om psykologin bakom träning. Vad gör det med oss som människor att träna?
 • I ultralöpningen gör man ingen skillnad på män och kvinnor. Det är demokratiskt. Man träffar människor från olika bakgrunder och är jämlikar på startlinjen.
 • Janne valde att satsa på träningen på allvar när han fick sitt första barn för att inte bli en ”chipspappa”. Löpning var det lättaste att få tid och resurser till under småbarnsåren. Nu tränar hans barn för att de älskar det, inte pga. prestation. De kan t.ex. stanna och titta på naturen och njuta av den en stund för att sedan jogga vidare.
 • Pandemin har varit förödande för vardagsmotionen för många. Man har inte gått till jobbet eller skolan utan bara hållit sig hemma. Två av de tre delarna som Anders Hansen beskriver som viktiga för hjärnan är tydligt drabbade: socialt sammanhang, rörelse 30 min och minst sju timmars sömn.
 • Härligt att springa utan mobil och något ljud i öronen för att lyssna på naturen. Några ultralöpare han känner ska springa hela natten senare i veckan, inte för prestationen utan för att uppleva natten, höra ljuden, se vad som händer.
 • I ultralöpningen lär man sig att överkomma gränsen där det mentala säger att man har sprungit länge nog och är less. Allt är svårt och kanske tråkigt i början. Om man lägger tid på något, oavsett studier eller en relation, blir det roligare. Man kommer över trösklar hela tiden.
 • Att följa alla manualer fungerade inte för Janne utan han testade att helt enkelt springa så långt han kunde och insåg att han var långlöpare. Fortfarande alltid tråkigt de första 7-8 kilometerna. Det är svårt att hitta en mall som passar alla.
 • Många vill ha belöningen direkt men det tar ett år att förbereda sig för ett maraton och flera år för att bli ultralöpare. (Allt över ett maraton i längd är ett ultramaraton.)
 • André märker att han är mycket mer tålmodig med barnen när han har tränat.
 • En del springer minst 1,6 km om dagen och inser att de behöver det. Man mår bättre själsligt.
 • Krävs struktur för att planera, variera typen av träning och planera in vila. En del planerar varje minut av loppet och hur mycket sportdryck de ska dricka för att inte må dåligt. Förbered dig så att du kan hantera det du inte kan påverka, t.ex. vädret. Behöver ha en plan för att börja långsamt och inte öka för snabbt så att man blir skadad. Tänk långsiktigt, t.ex. att göra ett halvmaraton om ett år, inte tidigare.
 • Gör gärna en plan tillsammans med någon annan så att ni hjälps åt.
 • Om du inte har en plan för din träning, ditt jobb eller något annat är det en risk att du börjar må sämre och sämre även om du materiellt har det bättre.
 • Alla behöver en medlöpare i livets alla skeden. Janne tycker att det är beklagligt att män i hans ålder ofta som bäst har en person som de anförtror sig till.
 • Alla löpare blir existentiella på något vis. Varför håller jag på med det här? För Janne är tvivlet och svackorna en drivkraft både i löpningen och Gudstron.
 • Resiliens. Som ett grässtrå böjs man av hur vinden blåser men man blir stark nog att inte brytas av utan reser sig upp igen.
 • I de långa loppen finns inga armbågar utan man stöttar och peppar varandra även om man är konkurrenter. Kan man ta med det till livet i övrigt, t.ex. uppmuntra människor i matvarubutiken?
 • Springer för att ”skjuta hjärtinfarkten framför sig”. Springer inte för att slå rekord utan för att det är viktigt för min själ, min person och min vän som kanske löper med.

Dagens avsnitt sponsras av Strukturkalendern (strukturkalendern.se).

Bra – bättre – bäst: 

Bra: Rätt bra på att vara medveten om andra.
Bättre: Se och bekräfta andra människor mer.
Bäst: Att bli en person som andra vill ta en löprunda eller en kopp kaffe med för att han verkligen lyssnar.

Veckans prova på: Testa ett backyard ultra. Man springer 6,7 km på en timme och springer så många varv man orkar. Går i alla uppförsbackar, pratar med andra. Nästan alla slår sina rekord för att det är ett långsamt tempo.

Musik och klippning: Simon Lundberg

Frågor? Skriv till hej(snabel-a)strukturpodden.se eller fyll i kontaktformuläret på strukturpodden.se.

Facebookgrupp: Gå gärna med i vår Facebookgrupp Strukturpodden där du kan ställa frågor, kommentera avsnitten och hjälpa andra som längtar efter mer struktur.

Stötta Strukturpodden: Förutom att dela podden med andra kan du stötta oss på olika sätt, t.ex. köpa Strukturkalendern, handla via våra provisionslänkar eller ge en gåva. Läs mer här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *