Strukturpodden > Podcast > Garderobscoachen

Garderobscoachen

Erika och André intervjuar garderobscoachen Ulrika Lysell om att skapa en hållbar garderob.

Sammanfattning

– Vem är du?

Jag blir 43 år. Jag bor i Mölnlycke utanför Göteborg med min man och min 9-åriga dotter. Jag flyttade från Vetlanda i Småland 2016. Jag har arbetat som Centrumutvecklare, som Marknadskoordinator på en underklädeskedja, jag är utbildad konceptutvecklare inom e-handel och har även arbetat på ett franska e-handelsbolag. Det var där min resa började för att arbeta med en mer hållbar framtid och konsumtion. Jag bytte därför bana och började arbeta med mat som är en stor hobby för mig. Jag älskar att äta och laga mat. Det här ledde mig vidare till att få möjlighet att bygga upp ett fantastiskt ställe: Garveriet i Floda där man arbetar just med lokal mat i säsong. Hur vi kan ta hand om råvaror på bästa sätt och framtidens odling och anskaffning av råvaror. Allt från kulturspannmål till fiskodling på land. Det var också där mitt fröet såddes som sedan blev Garderobscoachen och att starta eget företag.

– Vad gör en garderobscoach?

Jag hjälper min kund att skapa ett hållbart innehåll i sin garderob både ur klimatsynpunkt och stilmässigt. Det här gör jag genom att tillsammans med kunden gå igenom alla plagg, vi rensar, provar, tittar på hur garderoben speglar min kunds faktiska behov. Önskad stil. Vi tittar på hur kunden bäst kan framhäva sina bästa sidor. Vi pratar om varför kunden har skaffat sitt plagg. Impulsköp? Önskan om något annat (förändrad stil, viktnedgång) Det är viktigt att kunden identifierar sina vanligaste fallgropar för att lära sig att undvika dem i framtiden.

Alla människor kan ju rensa själva. Men jag är där för att hjälpa till att få en struktur, ta beslut, få dem att se fler möjligheter av det de redan har. Men det stora arbetet med att göra en förändring framöver ligger i kundens händer. Precis som en PT. Jag kan hjälpa och guida men kunden behöver göra jobbet själv mellan gångerna.

– Hur är din relation till struktur?

Struktur är något jag behöver för att må bra. När jag har struktur känner jag att jag kan slappna av och vara kreativ och spontan. Jag har nog alltid varit ganska strukturerad men har på senare år förstått innebörden av vad det betyder för mig. När jag för första gången i mitt liv blev arbetssökande sommaren 2020 så var struktur något av det första jag såg till att få på plats med bl.a. check in buddy och motion.

– Vilka är dina tre bästa tips för struktur på garderoben?

  1. Ordning och reda! Det du inte ser, finns inte. Inspireras gärna av Kon Marie när det gäller att få översikt över kläderna i garderoben. 
  2. Rensa. Kläder som inte passar eller som du inte trivs i, låt dem få ett liv hos någon annan genom att cirkulera dem. Skänk dem, sälj eller ge bort dem. Eller packa ner det som du vill spara. Men ha inte plaggen i din varje-dag-garderob.
  3. Gör en plan! Gör en plan för vilken stil du vill ha och som speglar ditt behov av kläder.

Vilken typ av plagg trivs du i och använder? Hur kan du göra fler kombinationer av de plaggen? Kan du förändra genom att lägga till eller ta bort något. Jag har en tumregel att passar inte ett plagg in i minst 5 olika outfits så köper jag det inte. 

– Har du någon bra – bättre – bäst?

Jag är ganska bra på att röra mig i vardagen. Men jag behöver att bli bättre på att lägga till även styreträning. Det kan vara enkelt, som att göra 20 armhävningar varje dag, eller ta upp hantlarna när jag sitter framför tv:n. Bäst skulle vara när jag längtar efter träningen! Är inte riktigt där än.

– Har du någon prova-på som lyssnarna kan testa den närmsta veckan?

Här skulle jag vilja gå tillbaka till mina bästa tips för struktur. Låt det ta tid! Du måste förstå varför du vill göra en förändring. Och som med allt annat. Det krävs övning precis som med alla vanor du vill förändra. MOD. (Medvetenhet, organisering och dedikation)

– Var kan lyssnarna få veta mer om dig?

Garderobscoachen.se

– Har du några sista ord att skicka med?

Det lyssnarna kan få veta om mig är att jag har gjort precis den resa som jag lär och vill inspirera andra till.

Jag har själv köpt väldigt mycket kläder som har hängt i garderoben utan att användas. Jag har skaffat saker för att de är “bra att ha” och har inte funderat över hur mycket min onödiga konsumtion har lett till påverkan på klimatet. Jag har övat, jag har gått på missar, och jag lär mig fortfarande varje dag!

Det bästa jag vet och det som ger mig mest tillfredsställelse som garderobscoach är när jag kan få en annan människa att se det vackra i sig själv!

Dagens avsnitt sponsras av Strukturkalendern (strukturkalendern.se).

Bra – bättre – bäst: 

Bra: Ulrika rör på sig i vardagen.
Bättre: Mer styrketräning, t.ex. ta upp hantlarna framför TV:n eller göra 20 armhävningar varje dag.
Bäst: Längta efter träningen.

Veckans prova på: Låt det ta tid.

Redigering: Samuel Lundbäck

Musik: Simon Lundberg

Frågor? Skriv till hej(snabel-a)strukturpodden.se eller fyll i kontaktformuläret på strukturpodden.se.

Facebookgrupp: Gå gärna med i vår Facebookgrupp Strukturpodden där du kan ställa frågor, kommentera avsnitten och hjälpa andra som längtar efter mer struktur.

Stötta Strukturpodden: Förutom att dela podden med andra kan du stötta oss på olika sätt, t.ex. köpa Strukturkalendern, handla via våra provisionslänkar eller ge en gåva. Läs mer här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *