Strukturpodden > Avsnitt > Få andra att lyssna

Få andra att lyssna

Få andra att lyssna. strukturpodden.se
Få andra att lyssna. strukturpodden.se

Erika och André pratar om hur man kan få andra att lyssna, på jobbet eller hemma, utan härskartekniker.

Sammanfattning

Påverka min chef (Källa: Craig Groeschel)

 1. Respekt spelar roll. Tala väl om din överordnade.
  Tala väl om din chef och respektera det han eller hon gör. Om du vill ha chans att bli någons överordnade behöver du också lära dig att vara underordnad. Byt arbetsplats om du inte kan respektera din chef.
 2. Timing spelar roll
  Titta på rytmen hos dina ledare – t.ex. när det är en stressig period och när det är en lugnare. Värdesätt deras tid. Schemalägg möten och håll det kort och fokuserat. Ha en nedskriven agenda. Se till att timingen är rätt när du ställer frågan. Ha gärna en tydlig plan för ett förslag med varför det är viktigt, hur man kan göra och vad det skulle kosta.
 3. Dina motiv spelar roll
  För att påverka organisationen är det bäst att tänka att du själv är en del av den och vill ta uppdraget framåt. Påverka uppåt för att du vill att organisationen ska bli det bästa den kan vara, inte bara för att det ska bli bättre för dig. Tala inte bara om vad problemen är utan ge också förslag på lösningar. Även om idén inte är perfekt eller färdig är det ofta bättre att komma med en grund till en lösning än att bara klaga.
 4. Initiativ spelar roll
  Underlätta för din ledare/chef. Hitta något som behöver göras och gör det. Ta ut soppåsen utan att någon frågar om det. Lös ett problem innan det hinner bli en jättegrej. Chefer uppskattar ofta när arbetare inte behöver vägledas i varje steg utan hittar viktiga saker att göra ändå.
 5. Sanning spelar roll
  Om du säger ja till allt kommer du förlora trovärdighet. Sanning vinner alltid över smicker. Bry dig tillräckligt mycket för att berätta sanningen för dina ledare så kommer du vara otroligt värdefull. Ju högre upp i kedjan man är desto svårare är det att hitta någon som kommer att säga sanningen åt dig. De som bryr sig tillräckligt mycket för att säga sanningen är därför otroligt värdefulla – var den personen. (Inte skvallra på andra för att höja upp dig själv.)

Få familjen/partnern att lyssna

 • Förbered personen
  • Jag vill prata om hur vi lägger upp X. Har du tid nu eller när kan vi prata?
  • Alla lägger undan mobilerna
 • Förklara varför något är viktigt för dig eller varför något är ett problem. Undvik att bli anklagande. 
 • “Jag ser att du ofta/alltid gör X. Känns det okej för dig?”
 • Ge gärna förslag på en lösning och öppna för andras idéer. Försök hitta en gemensam lösning. – “Vi kanske kan prova det här en månad”
 • Gör en plan
  • Vem har ansvar för vad?
  • Vad ska göras när?
  • Är det något du ogillar som du kan byta mot något som någon annan ogillar?
 • Boka in en tid för utvärdering
  • Försök att inte anklaga om det inte har blivit som planerat utan hellre fråga  “Hur kan vi hjälpa varandra att lyckas/utvecklas?” “Vad skulle du behöva för att det här ska fungera?” “Hur kan vi justera planen så att alla blir nöjda?”

Dagens avsnitt sponsras av Strukturkalendern (strukturkalendern.se).

Veckans prova på:  Ta upp något du har stört dig på – så lugnt som möjligt.

Redigering: Marvin Varjus

Musik: Simon Lundberg

Frågor? Skriv till hej(snabel-a)strukturpodden.se eller fyll i kontaktformuläret på strukturpodden.se.

Facebookgrupp: Gå gärna med i vår Facebookgrupp Strukturpodden där du kan ställa frågor, kommentera avsnitten och hjälpa andra som längtar efter mer struktur.

Stötta Strukturpodden: Förutom att dela podden med andra kan du stötta oss på olika sätt, t.ex. köpa Strukturkalendern, handla via våra provisionslänkar eller ge en gåva. Läs mer här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *