Strukturpodden > Podcast > Be om hjälp

Be om hjälp

Utifrån egna erfarenheter berättar André och Erika om att inse sina begränsningar och att be om hjälp.

Sammanfattning

  • André berättar om hur han var “dumsnål” om vedinköp så att det blev dyrare, svårare och tog längre tid än planerat. Om han hade insett sina begränsningar hade han antingen planerat annorlunda eller bett om hjälp tidigare.
  • André säger att det är lätt att vara efterklok men att han kan känna igen sin personlighet i det här projektet. Man går in i någonting och blir för fast i det att man inte ber om hjälp även om man skulle behöva det.
  • Erika berättar om när hennes son var nyfödd och inte sov utan att någon höll honom. En natt tänkte hon på sitt vanliga tips “Om du är överväldigad – gör en plan och be om hjälp.” och gjorde upp en plan utifrån de förutsättningar som inte gick att påverka. Hon tog emot hjälp från alla som hade erbjudit sig och bad om mer hjälp än hon riktigt vågade.
  • Det här beteendet att inte be om eller ta emot hjälp sitter djupt. Varken André eller Erika bad om hjälp i högstadiet. Erika försöker uppmuntra sina elever att be om hjälp och fråga mycket även om hon inte gjorde det själv.
  • Se till att ha en plan för att bemöta dina begränsningar. Kunskap, redskap, tid.
  • Barn gör att man måste sänka ambitionerna.
  • Prata om den mentala arbetsbördan i hemmet. Det är ofta en person som är “hushållets projektledare”. Den som håller koll på om mjölken håller på att ta slut, vad som ska handlas, vad man ska äta, vad som behöver städas, osv. Man kan bli frustrerad och det kan sprida sig till andra områden. Prata med varandra. Skapa översikt av hushållssysslorna. Lämna över ansvaret av ett område och minska förväntningarna. Om det är något som du vill ska göras på ett särskilt sätt inom en särskild tid – kommunicera det eller gör det själv. Stäm av ofta.
  • Om jag inte vet hur något ska göras gör jag det inte. Fråga om hjälp så att du kan lära dig, t.ex. som André gjorde med att vika handdukar.
  • Stressande när man har något ogjort. Stressar även på andra ställen då. Ta fram en strategi, t.ex. hugga tio vedklampar per dag.
  • Fundera: Fortsätter jag så här – var hamnar jag då?

Dagens avsnitt sponsras av Strukturkalendern (strukturkalendern.se).

Veckans prova på:  Be om hjälp – om något du tidigare inte hade bett om hjälp om.

Musik och klippning: Simon Lundberg

Frågor? Skriv till hej(snabel-a)strukturpodden.se eller fyll i kontaktformuläret på strukturpodden.se.

Facebookgrupp: Gå gärna med i vår Facebookgrupp Strukturpodden där du kan ställa frågor, kommentera avsnitten och hjälpa andra som längtar efter mer struktur.

Stötta Strukturpodden: Förutom att dela podden med andra kan du stötta oss på olika sätt, t.ex. köpa Strukturkalendern, handla via våra provisionslänkar eller ge en gåva. Läs mer här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *