Strukturpodden > Avsnitt > Amanda Lundbäck

Amanda Lundbäck

Erika och André intervjuar Amanda Lundbäck om att leva med ADHD/ADD, om att "flytta hem" till hemmet man redan bor i och att ta vara på någons arv på ett konstnärligt sätt.
Erika och André intervjuar Amanda Lundbäck om att leva med ADHD/ADD, om att "flytta hem" till hemmet man redan bor i och att ta vara på någons arv på ett konstnärligt sätt.

Erika och André intervjuar Amanda Lundbäck om att leva med ADHD/ADD, om att ”flytta hem” till hemmet man redan bor i och att ta vara på någons arv på ett konstnärligt sätt.

Sammanfattning

 • Amanda är en skaparsjäl med ADHD och beskriver ADHD som motsatsernas diagnos där man å ena sidan vill ha det strukturerat men å andra sidan är impulsiv och har svårt att skapa struktur.
 • Det tog lång tid innan skolan förstod att Amanda hade ADHD. De sa att hon borde sluta drömma sig bort på lektionerna. När hon fick diagnosen fick hon medicin som hjälpte henne att göra klart uppgifter och större acceptans för att hon fungerade annorlunda.
 • Viktigt att inte se ADHD som något konstigt eller udda. Det är inget fel på henne. Hon är en lika viktig person för samhället ändå.
 • I Luleå har det kommit ett medborgarförslag om en nollvision för utbrända barn med NPF (t.ex. ADHD-diagnoser). Det är vanligt att dessa elever blir missförstådda, utbrända och vägrar gå till skolan. Amanda tycker att fler kommuner borde jobba utifrån förslaget.
 • ”Struktur är något slags botemedel mot ADHD.” Med strukturer och rutiner går det lättare, t.ex. att skolan har fasta tider för frukost och lunch.
 • Amanda kan ringa någon i familjen och be dem säga åt henne på skarpen att gå och handla eller stiga upp.
 • En vän tipsade om att ”tröstskapa”, dvs. göra något lite lättare först som en uppvärmning innan man gör den egentliga uppgiften som man måste göra. Det kan gärna vara något där man inte behöver tänka så mycket så att man kan tänka på den riktiga uppgiften under tiden. Om huvuduppgiften är att läsa en text kan man värma upp genom att bara läsa bildtexterna.
 • Amandas familj har jobbat med projektet ”Flytta hem” där de går igenom huset som om de skulle flytta, både rensar som om de skulle flytta ut och fixar iordning som om de skulle flytta in. De spacklar igen hål och sätter upp hyllor. De har gjort det i flera år men flyttar fortfarande hem och jublar när det kommer upp en ny hylla eller något annat blir gjort.
 • När Sune Uusitalo dog frågade Amanda vad som skulle hända med hans fantastiska och färgglada kläder. Det slutade med att hon fick ärva dem och förbereder en utställning på Norrbottens museum i Luleå i sommar och eventuellt i höst.
 • Under två år har hon jobbat med KLÅ – Klimatsmart Luleå. Det är en hemsida med tips för att ställa om till en klimatsmart vardag.
 • Amanda har fått tipset från en vän att städa lugnt varje kväll. Det kan vara meditativt att städa bort det man använt under dagen och känna att det inte behöver göras imorgon.

Dagens avsnitt sponsras av Strukturkalendern (strukturkalendern.se).

Bra – bättre – bäst: 

Bra: Kommer prick i tid och inte sent.
Bättre: Komma lite tidigare.
Bäst: På ett avslappnat sätt ha koll på tiden men ändå inte stressa.

Har du något tips som Amanda kan testa för att lättare hålla koll på tiden utan att stressa?

Veckans prova på: 

 • Flytta hem (t.ex. sätt upp hyllan du aldrig har gett dig själv tid att sätta upp eller gå igenom lådorna som har fått stå för länge)
 • Tröstskapa

Läs och lyssna vidare:

Musik och klippning: Simon Lundberg

Frågor? Skriv till hej(snabel-a)strukturpodden.se eller fyll i kontaktformuläret på strukturpodden.se.

Facebookgrupp: Gå gärna med i vår Facebookgrupp Strukturpodden där du kan ställa frågor, kommentera avsnitten och hjälpa andra som längtar efter mer struktur.

Stötta Strukturpodden: Förutom att dela podden med andra kan du stötta oss på olika sätt, t.ex. köpa Strukturkalendern, handla via våra provisionslänkar eller ge en gåva. Läs mer här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *