Strukturpodden > Podcast > 106 Motivation på jobbet

106 Motivation på jobbet

Vad kan man göra när motivationen tryter på jobbet? Erika och André ger tio förslag på lösningar i detta avsnitt.

Sammanfattning

  1. Sätt tydliga mål: Definiera konkreta och mätbara mål för dig själv på jobbet. Detta ger dig en klar riktning att arbeta mot och ökar motivationen när du ser framsteg.
  2. Bryt ner uppgifterna: Stora projekt eller uppgifter kan kännas överväldigande. Bryt ner dem i mindre, hanterbara delar för att göra dem mer åtkomliga och lättare att ta itu med.
  3. Skapa en arbetsrutin: Skapa en regelbunden arbetsrutin som inkluderar när du ska ta itu med exempelvis mail och andra återkommande uppgifter samt specifika tidpunkter för att börja och sluta arbeta.
  4. Belöna dig själv: Ge dig själv belöningar när du når dina mål eller slutför svåra uppgifter. Detta kan vara allt från en kort paus för att njuta av en kaffekopp till att unna dig något speciellt när du har uppnått större prestationer.
  5. Hitta mening och syfte: Försök att koppla det du gör till en större mening eller syfte. Genom att förstå hur ditt arbete bidrar till företagets mål eller samhället som helhet kan du hitta mer motivation och engagemang.
  6. Sök stöd och respons: Ibland kan det vara till hjälp att prata med en kollega, chef eller mentor om dina utmaningar. De kan erbjuda perspektiv, stöd och råd.
  7. Ta hand om dig själv: Se till att du tar hand om din fysiska och mentala hälsa genom att få tillräckligt med sömn, motion och avkoppling utanför jobbet.
  8. Utforska intressen och passioner: Om möjligt, försök hitta sätt att integrera dina intressen och passioner i ditt arbete. Att arbeta med något du älskar kan öka din motivation och arbetsglädje.
  9. Var realistisk: Acceptera att det finns dagar då motivationen är låg och det är svårt att få saker gjorda. Var snäll mot dig själv och försök att inte vara för hård mot dig själv när du upplever dessa svackor.
  10. Sök professionell hjälp vid behov: Om bristen på motivation är långvarig och påverkar din förmåga att utföra ditt arbete eller må bra, överväg att söka stöd från en professionell, som en coach, terapeut eller psykolog, för att utforska underliggande orsaker och strategier för att hantera det.

Dagens avsnitt sponsras av Strukturkalendern (strukturkalendern.se).

Veckans prova på:  Utvärdera: Hur är min motivationsnivå just nu? Skapa en plan.

Redigering: Marvin Varjus

Musik: Simon Lundberg

Frågor? Skriv till hej(snabel-a)strukturpodden.se eller fyll i kontaktformuläret på strukturpodden.se.

Facebookgrupp: Gå gärna med i vår Facebookgrupp Strukturpodden där du kan ställa frågor, kommentera avsnitten och hjälpa andra som längtar efter mer struktur.

Stötta Strukturpodden: Förutom att dela podden med andra kan du stötta oss på olika sätt, t.ex. köpa Strukturkalendern, handla via våra provisionslänkar eller ge en gåva. Läs mer här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *