Strukturpodden > News > Transkription > 85 Sara Therén om att upprätthålla ordningen

85 Sara Therén om att upprätthålla ordningen

Erika

Du lyssnar på Strukturpodden med mig, Erika Norberg. Och mig, André Kikuchi.

Other speaker

Erika jobbar som lärare och driver bloggen medstruktur.se.

André

André jobbar som pastor och pusslar ihop livet som familjefar. Så luta er tillbaka. Följ med i våra tankegångar som kretsar kring livet med struktur.

Erika

I dagens avsnitt intervjuar vi Sara Therén från Ordningsexperterna som hjälper människor att få ordning i sina hem och på sina arbetsplatser.Det kan handla om allt från pappershögar, kökslådor och hallgarderober till vindar, källarförråd och garage. Idag ska vi prata omhur man kan upprätthålla ordningen efter att man har rensat och organiserat. Välkommen hit, Sara.

Sara Therén

Tack. Jätteroligt att vara här idag och prata ordning och hur man behåller ordningen mer.

Erika

André har inte berättat det förr, men han har sagt nu att han har väntat på det här avsnittet i tre år.

Sara Therén

Ja, jag känner mig lite nervös nu.

André

Ja, men du har säkert… Jag har säkert bra erfarenheter hur att det kan ta rätt lång tid att förändra sig. Och varför jag är intresserad är ju för att jag tycker jag har gjort den resan själveller att den är ständigt pågående, kanske man ska säga. Att man faller in i tidigare mönster väldigt lätt och får liksom springa i kapp på något sätt och så hamnar man där igen.Men vissa saker faller man inte tillbaka på lika lätt för varje år som går och så. Så det är nog därför… Det är nog därför jag är intresserad och jag tycker jag har lyft fråganbland andra, men inte fått något riktigt svar på det. Utan man säger, ja, men vi har gett dem strukturen nu så därför är det lätt att hålla. Men det kanske finns ett djupare svar än så.Och det är ju brett det här ämnet. Det kan ju vara olika områden, men det generella att inte falla tillbaka det är jag mycket intresserad av. Så vi får väl se om du kan svara på det helt enkelt.Jag ska göra mitt bästa, men jag håller med om att det är ett…

Sara Therén

ett jättestort område och liksom hela området… För det handlar ju till stor del, tänker jag, om rutiner och det är det du pratar om också, att hur får man till de rutinerna. För det blir så att…Det är liksom… Alla människor älskar den här före och efter. Det blir en stor transformation, det är det vi ser på TV liksom. Man har organiserat allting, det blir jättefint.Men vad händer sen? Vad ska man göra för att hålla i det här? Att det är ju någonting som vi inte alls… pratar lika mycket om, men som blir ännu viktigare för att annars ta vi tillbaka till samma situation igen.Och i en del av de här programmen, vi har ju intervjuat en del programledare

André

och det finns massa på TV, så tycker jag att man saknar lite den psykologiska effekten, alltså det här att ha en samtal.Lyxfällan, som är en annan kategori, de har ju… erbjuder ju lite samtal, det här beteendemönstret, men det är sällan struktur… program erbjuder det på samma sätt.

Sara Therén

Nej, det är lite synd, men det är väl också delvis just för att det är ju svårt att ha med på TV för att det är en ganska lång process. När jag jobbar med folk så står jag ofta och pratar igenom hela processen.Alltså du lär dig ett sätt att tänka när du rensar, när du håller ordning hemma.Men hela den långa processen blir ju väldigt svår att klippa ner i ett entimmesprogram, tyvärr.

Erika

Ska vi backa tillbaks lite? Folk är väl kanske inte helt bekanta med din typ av jobb. Vill du berätta lite om det, vem du är och vad du gör?

Sara Therén

Ja, absolut. Jag är ju då alltså ordningskonsult, som vi kallar det. Det finns lite olika namn, men det kallar jag mig och har ju då företaget Ordningsexperterna. Jag hjälper alltså människor att rensa och organisera hemma.Vi skapar bra förvaring som fungerar. Det är ju så att jag kommer hem till människor och hjälper dem. De hann gripligen att rensa, organisera och göra nya system.Jag har gjort det här i sju år nu faktiskt. Jag är civilekonom i grunden, men bytte då bana ganska så ordentligt för ett tag sedan.Jag bor i Nacka i Stockholm, har tre barn och liksom har väl alltid varit intresserad av sådant som gör att man får en bra vardagsom känns liksom harmonisk och hållbar och där man kan liksom jobba på och lägga så mycket tid som möjligt på det man faktiskt tycker om att göra. Det är det.Från början så var det ju faktiskt så att det här var en present till en väninna som fyllde jämt. Som hade kämpat lite med organiseringen hemma.Och jag och min kollega då, vi gav det här till hennes present att hon skulle få organiserat hemma.Det blev jättebra och hennes kompisar kom hem till henne och undrade vad som hade hänt och ville också ha hjälp.Och då, ja men sju, åtta år sedan så det var ju inget jättevanligt yrke då, så vi visste inte ens att det fanns. Men när vi insåg att det här kunde vara ett jobb så kände vi såhär, men nej, det är ju klockrent jobb ju. Och då testade vi det här.

André

Var det för att du alltid har varit ordningsam eller har det varit en resa för dig också?

Sara Therén

Alltså jag, nej jag har nog alltid varit ordningsam. Men just liksom rutiner och sånt har jag nog jobbat fram de senaste åren för att det har liksom blivit lättare. Ja men att jag har jobbat vidare. Att jag har jobbat vidare på dem.Så det skulle jag säga har blivit en tydligare del av mitt liv de senaste åren.

André

Och finns det olika inriktningar på att vara ordningskonsult så att du har en nisch och någon annan har en annan nisch? Eller hur jobbar man generellt?

Sara Therén

Ja, alltså egentligen så tror jag att det finns lika många inriktningar som det finns ordningskonsulter. En ganska tydlig inriktning är ju om man är KonMari-certifierad.Då har man ju åtagit sig att följa det programmet och det sättet som hon förespråkar. Så det är en inriktning. Det är vissa som vänder sig mer mot företag till exempel.Andra som till exempel jobbar mest med barnfamiljer. Det finns vissa som jobbar mer med människor som kanske till exempel ska downsiza.Så att det är lite olika. Jag jobbar ganska mycket med barnfamiljer faktiskt. Det är lite olika.

André

Finns det något ämne du säger nej till då om frågan kommer?

Sara Therén

Alltså digital struktur är inte mitt bästa område. För det finns ju vissa som jobbar mycket med mappstrukturer och sånt på datorer.Det brukar inte jag jobba med. Så ett sådant uppdrag hade jag nog inte tänkt att jag var den bästa för.

André

Det är ju nyttigt att veta sina begränsningar också förstås. Du har ju ganska rik erfarenhet efter 7-8 år som det här.Och ganska bred kompetens och möter många olika personligheter. Om du generaliserar lite vilket det måste bli då. Vem är det du möter? Vem är det som behöver hjälp?

Sara Therén

Många av dem som jag möter har, man kan väl säga att de har mer saker än tid. Lite för mycket saker, lite för lite tid.Känner sig stressade över det. De känner att det borde finnas ett annat sätt att göra det här. Jag hittar inte, jag hittar aldrig det jag letar efter.Det blir alltid kaos. Månaderna är inget roliga. Alla ska iväg samtidigt men hittar inte sina saker. Det måste finnas liksom ett sätt att få ett bättre flöde i vardagen.Det är en gemensam nämnare skulle jag säga. Många känner att de har för mycket saker. Så är det definitivt. Så det är väl det i kombination med just att man vill ha ett flöde.Som gör att man inte behöver lägga så mycket tid på, man vill lägga mindre tid på att städa. Så skulle jag säga också.

André

Hur är det att be om hjälp? De har ju kommit till dig och ber om hjälp. Men upplever du att det har varit en lång resa att kunna be om hjälp eller att våga be om hjälp?

Sara Therén

Ja, verkligen. Det är ju många som kämpar med det. Det är många som tycker att det känns jobbigt att jag ska komma dit och hjälpa mig med det här.De skäms lite och tycker att det känns jobbigt att visa upp sin oreda för någon. Det är jättevanligt.Men jag försöker ändå säga till dem att är det någon man ska visa upp den för så är det ju mig. Jag är ju där för att hjälpa till och jag kommer ju inte döma dem på något sätt överhuvudtaget.Så det brukar vara nervöst för ganska många i början men sen så tycker jag att det blir ganska fort. Att vi liksom lär känna varandra. Att man kommer över den där tröskeln.Och då är de flesta väldigt glada att de ändå tog tag i det och bad om hjälp.

André

Och är det du som gör jobbet eller är det de som gör jobbet eller gör ni jobbet tillsammans?

Sara Therén

Ja, jag skulle säga 90% av de kunder som jag har så gör vi jobbet tillsammans. Jag tycker att det brukar bli bättre då. Så då är vi liksom tillsammans och pratar om hur de vill ha det.Sen så kanske ganska många vill gå iväg en stund. Man kan bli ganska trött av att vara ensam hemma. Hjärnan blir ju ganska trött i många beslut som ska fattas.Så då kanske jag jobbar på en stund själv om de går och tar en promenad eller en kaffe eller någonting. Men den största delen av tiden lägger vi tillsammans.

André

Och hur lång tid? Är det flera träffar eller en träff? Är det en månad eller ett år eller hur ser den, hur kan det se ut?För de flesta blir det nog i alla fall 3-4 besök.

Sara Therén

Jag brukar försöka se till att de inte blir allt för långa varje besök. Och det är just för att man blir trött i huvudet efter en stund.Så 3-4 besök och så kanske några dagar emellan, kanske en vecka emellan varje besök. Så att man hinner samla sig lite.Ganska ofta så får man en liten läxa eller någonting emellan besöken. Att de kanske gör någonting och så är det någonting de ska göra till nästa gång. Och så får de en vecka på sig. Så att det är så brukar jag jobba.Jag tycker det funkar.

Erika

Men som jag förstår är det ofta rensa och sen skapa någon slags flöde, rutin för vardagen.

Sara Therén

Ja precis. Så rensa är ju alltid första steget tycker jag. För att de har för mycket saker och det finns egentligen ingen poäng med att börja organisera saker som du inte ska ha kvar.Så rensa blir alltid första steget och sen så får man jobba utifrån det.Och då när man har rensat också så är det mycket lättare att se liksom vad du har kvar och vad man kan göra mer.Det blir liksom mycket tydligare efter en rensning vad det finns för möjligheter i liksom till förvaring.

André

Och är det ett stort område då eller bestämmer man, ja men nu rensar vi böcker eller blir det att vi får rensa hela huset för att det är, ja vi säger böcker överallt eller något.Hur begränsar man sig eller ska man det?

Sara Therén

Jag tycker att man ska nog börja med ett område. Ganska många i och för sig säger ju så här det är kaos i hela huset.Då tycker jag ändå i och för sig att man börjar med kanske ett rum eller en garderob så att det känns som att man kan bli klar med det projektet innan man fortsätter.Men sen så är det ofta så att det blir en rokad i huset. Att man börjar titta på någonting och så ska en viss kategori från den garderoben ska vara någon annanstans och då flyttar man den dit.Och så då är sakerna som är där ska ju flyttas till ytterligare ett ställe. Så att det blir lite, ja men just en rokad när man flyttar runt saker också.Även om de säger att det är ett område som de behöver hjälp med så brukar det ändå sluta med att man tittar på flera olika områden.

André

Och sen då har du efter de här träffarna gjort ditt och sen ska de klara av detta själva då för att komma till kärnan i det här avsnittets tema.Ja precis.

Sara Therén

Det som du började med att vi skulle prata om ja. Ja men precis, jag brukar göra så att medan vi rensar så pratar vi också om hur ska de sen jobba för att upprätthålla det här.För det handlar ju om att det här är liksom första steget men så är ju tanken att det här ska vara första dagen i resten av deras liv. Det här är ju någonting som ska hålla sen.Så då pratar vi om vilka rutiner de behöver och hur man går vidare från det här resultatet. Och jag tänker att för att behålla ordningen så är det ju till stor del liksom de rutiner man har.Och det gäller både tänker jag liksom vilka dagliga rutiner man har och vilka, alltså de dagliga rutinerna på så sätt att så här lägga tillbaka saker där de är hemma i princip.Och så finns det rutinerna kring alltså att fortsätta rensa och fortsätta utveckla strukturerna som du har hemma.Om man tänker den, plocka undan efter sig rensningen så blir ju det, alltså det finns ett uttryck på engelska som heter don’t put it down, put it away.Alltså att lägg inte ner det, lägg undan det. Och det blir ju en jätteviktig del av att liksom behålla den här ordningen och det är väl det ganska många av mina kunder har kämpat med innan.Att det liksom, man håller i någonting, lägger ner det, går vidare och gör någonting annat. Men då, sakerna ligger kvar.Så det blir ju någonting som man får jobba på att liksom, har du någonting framme, lägg undan det. Lägg inte bara ner det.Det är ju ganska många som säger att man ska ha som liksom strategi att man, allt du kan göra på mindre än två minuter ska du göra direkt.Och det är ju lite samma tanke tänker jag att liksom, att du gör klart saker. Håller du någonting så gör klart det. Tar du upp posten så lägg inte bara ner posten utan lägg posten. Där den ska vara.Att det är hela, hela den biten.

André

Och nu berör det ju någonting. Det är en person som har haft en, ja det har varit rörigt och har levt med det i, ja men många års tid.Och sen kommer du under en ganska kort period av deras totala liv. Och vad skulle du säga, är det så enkelt som att säga följ, alltså lägg undan den.Är det så enkelt eller finns det några knep? Eller hur ska man, ja hur gör man?

Sara Therén

Alltså jag tänker att man kan, det är ju den biten som man får försöka jobba på som vi sa.Sen tänker jag att man kan också, en annan variant är att man liksom, man försöker ha som vana att man alltid när man lämnar ett rum. Så tittar man så är det någonting i rummet som ligger fel, någonting som ska vidare.Det är också, det kan vara ett annat sätt att se på det. Jag tror att man får försöka hitta sätt som gör det.Det är enklare liksom att du till exempel, om du har två våningar, att du har en trappkorg. Att det liksom finns en korg som är så här, där här sakerna ska upp för trappan, den tar jag med mig.Att det finns lite sådana, alltså man kan lämna ledtrådar åt sig själv hemma. Så man får försöka, och lämna påminnelser åt sig hemma för att komma ihåg och plocka undan efter sig.För det är precis som du säger, att det är inte, det funkar ju inte bara så att jag kommer dit och säger så här. Ja, nej men nu gör jag så här, nu börjar du plocka undan efter det hela tiden. Var det så lätt så hade de ju gjort det för länge sedan.Men att det blir liksom en påminnelse om det och att man försöker hitta små genvägar till att komma ihåg det.Sen så är det liksom, kämpar man med den att det blir svårt att plocka undan allting direkt. Då kan man ju också bestämma så här, nej men varje kväll har vi 15 minuter till exempel, när vi plockar undan allting.Det är också en ganska bra grej, då kan man försöka hänga upp de här 15 minuterna på någonting annat. Liksom på vanor som man redan har. Till exempel att man gör det i samband med tandborstning.När hela familjen ska borsta, eller när barnen ska borsta tänderna. I samband med det, då tar vi en snabb runda i huset och plockar undan.Och liksom, just det här att man gör det tillsammans och att man hänger upp det på någonting annat. Jag brukar till exempel göra så att, jag får inte sätta mig och titta på serier om inte jag har det. Och inte jag har sett till att det ser okej ut.Så att man får ha sådana små påminnelser för sig själv.

André

Och det är ju inte så att bara för att du är ordningskonsult så har du perfekt ordning alltid med tre barn hemma?

Sara Therén

Nej, precis. Det är klart att det är så också.Det är mycket som åker fram och det blir en balansgång mellan min förkärlek för struktur och ordning.Och att det faktiskt är ett hem för flera personer. Att det är klart att vi måste vara ensam det här. Där får man ju också tänka så här att, vad vill man att de ska komma ihåg från sin barndom?Det är ju inte att det var alltid städat liksom. Utan att det är ju att det var ett mysigt och harmoniskt hem. Det är klart att man får vara lite flexibel där också.Där tänker jag att man får göra så att man väljer sina områden. Att man väljer vilka områden är viktiga för mig att ha ordning på. Och vilka områden kan jag släppa.Annars så kommer man få det ganska stressigt hemma tror jag.

André

Och du är ju inne på något väldigt intressant det här med att om man bor tillsammans med andra att man också använder strategierna tillsammans. Att man hjälps åt.Vad har du för erfarenheter där när du kommer hem till någon? Är det så att ett par eller någon som bor där kan bli ovänner också? Eller möter du sådana saker? Eller är man överens när du väl kommer?

Sara Therén

Nej, det är ganska ofta man är oens om det där. Det verkar väldigt vanligt att par har olika nivåer på hur ordningsamt det ska vara hemma faktiskt.Så där kommer jag ganska ofta in som någon form av medlare kan man väl säga. Och försöker hitta en mellanpunkt liksom.Jag tror att det blir ganska vanligt i vardagen att man börjar tjafsa om det. Om man börjar tjafsa om sådana saker. Då blir det liksom ganska infekterat. Och då blir det så att så fort någon tar upp ämnet så blir det liksom full attack direkt.Så det är jättevanligt att man bråkar om hur ordning och rutiner och liksom vad man ska göra.

Erika

Har du något tips på hur man kan komma överens där om en lämplig nivå?

Sara Therén

Jag tror att det är en bra idé att man försöker välja sina strider. Jag till exempel har ganska höga krav på. Eller jag är väldigt noga.Jag har en specifik åsikt om hur tvätten ska bytas. För att jag tycker att det här funkar bra. Då brukar jag göra den. Men sen så finns det vissa bitar där min man har ganska specifik åsikt.Då får han ta de bitarna. Och har man liksom ett tillräckligt stort boende så är det ganska bra om man kan säga så här. Nej men det här gästrummet slash arbetsrummet. Det får vara vad det är.Du får ha dina saker där. Jag kommer inte engagera mig i det. Men så vill jag gengäld att det liksom inte hamnar massa papper på köksbänken. Den biten.Att både som slarver och som super oordnad så får man försöka kompromissa lite.

André

Hur ser du på den där ursäkten som de flesta far med att ja men jag är sån här. Därför är jag slarvig eller därför är jag pedant och sådär.

Sara Therén

De som kommer till mig tycker ju att det är ett problem som de vill ha hjälp med. Om du är sån här men inte tycker att det är ett problem.Då har inte jag heller ett problem med det. Det blir ju så att om man är sån och det är ett problem.Då försöker vi tillsammans komma fram till strategier som gör att man kan ändra på det beteendet. Och jag tror att vi har alla liksom olika mycket olika drag.Men jag tror verkligen inte att någon alltså att man är helt klar. Alltså alla kan ju utvecklas åt olika håll.Det måste jag ändå tro att det är ingen som är helt fast och helt färdig. Utan det är klart att vi kan jobba åt olika håll.Men det kanske kommer gå liksom mer eller mindre enkelt. Och tycker man att det är svårt. Ja men då tänker jag då får man försöka hitta olika sätt och saker som passar olika personers hjälp.Även om man känner att man är sån här. Så finns det ju saker att göra. Men det kanske tar lite längre tid möjligen.

André

Jag hade ju inte haft en strukturpodd för fem år sedan. För som var inte jag. Och som är jag inte. Men nu har vi det.Och det är ju ett steg vidare på någon resa.

Sara Therén

Men ja precis. Där kan jag också tycka så här. Det handlar kanske inte om alltid vem man är. Utan vem man vill vara också. Alltså vem vi vill vara. Vem vill jag bli. Vill jag bli någon som har ordning på det här.Då är det lika mycket värt som. Eller det spelar lika mycket roll som vem jag är just nu.

André

Jag tittade för några år sedan på något. Jag tror det var något brittiskt program. Om folk som kom hem och städade. Och då kom de hem ett par månader senare på återbesök.Och då var de ganska tydliga med att nu är de där sakerna. Ja men på bänken igen. Eller i hallen. Och att nu får det inte vara så. Och då var det så olika hur folk reagerade på det.En del tyckte att det var bra att du sa till mig. Andra sa att jag vill göra som jag vill.

Sara Therén

Märker man. Och det här är väl också ett tips för att behålla ordningen. Märker du att det. Även om du liksom rensar bänken. Att det alltid hamnar nya saker på bänken.Då tycker jag man ska ta och titta på de saker som ligger på bänken. Vad är det för saker som ligger där. Och varför. För är det så att det alltid ligger. Hårborstar till exempel på köksbänken.Det kanske är då för att. Du borstar alltid håret på din dotter. När hon äter frukost vid köksbänken. För det är liksom den enda tillfället hon sitter still.Gör då istället så att du lägger en korg för hårborstarna i köket. Att man jobbar med liksom. Märker du att någonting alltid hamnar fel. Då betyder det att den förvaringen inte funkar.Så då får man titta på de sakerna. Och ser det liksom som ledtrådar. Tänker jag. Och så tycker jag man ska. Ska fundera på om det är någon. Något ställe som alltid blir kaos. Då kanske det ska läsas på ett annat sätt.

André

Vi hade ju en gäst för några veckor sedan. Som tackade för att vi hade sagt. Att om en är det stökigt i skåpet. Så ta bort skåpet i slut. Om du inte hittar någon annan väg.Och det var lösningen för henne. Och pratar vi köket. Kanske inte bra ta bort köksskåpet. Men ändå hitta en lösning på det. Varför är det återkommande.

Sara Therén

Precis. Ja men det är jätteviktigt liksom. Och tänka runt det. Och varför blir det så här. Varför blir det stökigt.

Erika

Nu kanske jag går ifrån ämnet lite. Men jag tänker. Sådant som ofta hamnar på bänken. Hos oss och kanske hos flera. Räkningar eller brev. Som man ska ta i tur med på något vis.Har du några tips på hur man kan hantera sådana. Utan att det blir en hög dag.

Sara Therén

Ja alltså där får man nog ha. Sådana papper. Att göra papper. Behöver väl en liten hållare. Eller någonting skulle jag säga. För det är klart att det blir ju inte effektivt.Att varje gång det kommer en räkning. Ska du gå in på banken och betala den. För att den ska bli klart. Det är klart att man måste samla ihop dem. Så har man en liten hållare. Eller det kan ju vara i en låda.Om man vill samla räkningarna där. Huvudsaken är att det syns. Och att man kommer ihåg dem. Att man kan lita på sig själv. Att man kommer ihåg dem. Det är väl det.Jag tror att de flesta låter ju räkningarna. Var kvar på köksbänken. För att de är oroliga för att. Om jag lägger ner den i en låda. Då kommer jag glömma bort den. Det är väl det. Så där hade jag kanske gjort så. Att jag hade ändå lagt dem i en låda.Och sen hade jag gjort en liten påminnelse till mig själv. I kalendern. När det var dags att betala räkningen.

André

Och vi ska väl lägga till det här också. Att man alltid öppnar posten. När den kommer. Oavsett vad det är. För att sen lägga det vidare.

Sara Therén

Ja men precis. För det är ju en stor del av posten behöver du inte spara. Så öppna posten. Och liksom släng det som ska slängas. Och sen så spara det som ska sparas.Och om det är någonting som ska åtgärdas senare. Så liksom lägg in det i kalendern då. När det ska göras.

Erika

Men är det några fler tips. Du har pratat om det här. Att alltid ta med sig någonting. När man lämnar ett rum. Att ha korg för att gå upp för trappan.

Sara Therén

Jag tror mycket på. På utkorgen också. Att du har ett ställe. Där du samlar allting som ska ut från huset. För sådana saker hamnar ofta. Lite här och var.Och det kan vara båda saker som ska ges till välgörenhet. Och då tänker jag. Om du öppnar garderoben på morgonen. Och ser såhär. Den här tröjan. Den behöver jag inte längre. Att det finns ett ställe.Att lägga de sakerna direkt då. Att lägga dem i utkorgen. Så vet du nästa gång du. Du kommer vara i närheten där. Då tar du med dig dem. Eller om det är saker som ska lämnas tillbaka på posten.Eller en tröja som du har lånat av någon. Att det finns ett ställe med. För alla sådana saker som ska ut. Det tror jag är jätteviktigt. Och det uppmuntrar ju också. Till att man fortsätter rensa.Det var lite det här vi sa om. Bara för att du har rensat en gång. Så har du ju inte rensat klart. Utan. Det är ju liksom ett fortsatt projekt. Att fortsätta rensa.Och så fort du ser någonting som du inte vill ha kvar. Lägger du det i utkorgen. En annan viktig bit. I just den delen. Är att du. En in en ut. Får du någonting nytt.Så behöver du någonting annat. Så får något annat åka. Om det är fullt så är det fullt. Och i den där utkorgen.

André

Brukar vi prata om i den här podden. Och många andra poddar. Men det här med. 4S. Spara, slänga, skänka. Och det sista.Sälja. Att man vet lite. Vart ska det. Så inte allt kommer i. Samma låda. Och så står man där igen. Utan man kanske har fyra olika lådor.Då får det vara en process där.

Sara Therén

Ja precis. Det beror lite på hur mycket plats och så man har. Men jag tror mycket på det här med att man. Försöker göra små projekt. Ganska ofta mina kunder. Har anledning till att de kanske inte har rensat.Den här garderoben. Efter att de har tänkt att det är ett jätteprojekt. Jag gör det på lördag. På lördag kommer jag lägga hela dagen på det. Och istället kanske man tänker. Ta strumplådan bara.När du ser att den liksom. Oj här var kaos bland strumporna. Så får man lägga det i små. Små projekt liksom. Det tror jag är en jätteviktig bit. Både när man liksom.Ska hålla ordningen sen också. Det måste inte bli så stort.

Erika

Jag har ett pågående projekt. Att rensa mina kläder. Men nu upptäckte jag. Jag tar i ordning så här. Och nästa på tur. Den vill jag inte ha. Okej vill jag aldrig ha den här. Eller är det fel väder just nu.Jag kommer aldrig vilja ha den här. Ja men då lägger jag den i utpåsen.

Sara Therén

Ja men det är jättebra ju.

Erika

Det är jättebra att ha en sån där. Påse för. Det som ska bort. För då blir det ju inte. Ja sen någon gång ska jag rensa allt. Och lägga bort det. Men direkt när man kommer på det.Kan lägga dit det. Så blir det ju snabbare gjort.

Sara Therén

Nej men det är verkligen det. Och för att liksom den här lördagen. När man allihopa ska tömma hela garaget. Det är så lätt att den inte blir av. Men om du. Så fort du ser den här målarfärgen.Som är liksom helt ihop torkad. När du ser den. Bara kan ställa den åt sidan direkt. Så kommer det liksom hålla ordningen. På ett jätte effektivt sätt.

André

Ja och någonting. Som vi berör här. På sätt och vis. Det är väl att man egentligen aldrig blir klar. Det är så lätt att tänka att. Ja men när jag har rensat.Garaget eller vad man nu har. Då är jag klar med det. Och då behöver jag aldrig mer. Rensa garaget. Och det är ju en sån fälla som. Ja man kan ju bli ganska besviken på sig själv. Ett år senare.När man behöver rensa garaget igen.

Sara Therén

Ja tyvärr är det ju så att liksom. Även om du har rensat det en gång. Så måste du upprätthålla den ordningen. Det kommer ju gå mycket snabbare och rensare. När du gör det andra gången. Men du måste ju liksom göra då.Till exempel med garderoben då. Det tycker jag är ganska smidigt att göra. En gång på våren och en gång på hösten. Då kan man passa på att. Säsongsrotera lite och så går man igenom. Vad man har och ser till att det.Att det bara är sånt som man använder. Men det är ju så att. Du kommer vara tvungen att gå igenom sakerna. Igen och igen. Och jag tror också att varje gång. Du går igenom.Så hittar du fler saker som du vill. Som du vill rensa. Att det blir lite som att skala en lök. Liksom att du kommer. Att det blir mer och mer du känner kan.Att det inte har en plats i ditt liv.

André

Skulle du önska att ditt jobb inte behövdes?

Other speaker

Skulle du önska att ditt jobb inte behövdes?

Sara Therén

Rent egoistiskt så nej. Rent egoistiskt så nej. Jag tycker ju om mitt jobb. Även så här. Jag tror att. Alla är olika.Och vissa människor är jättebra på saker som jag inte är bra på. Och vissa människor är jättebra på saker som jag inte är bra på. Och jag har liksom svårt att tro att någon. Skulle vara bra på allting. Så att jag kan tycka att.Jag tycker jag är jättetur som får ha det här jobbet. Jag tycker jag är jättetur som får ha det här jobbet. Och jag inser ju att. Om alla vore som jag så skulle jag inte ha det. Så att. Jag tycker många av mina kunder är. Är ju liksom väldigt.Kreativa och påhittiga. Idésprutor och. Det är ju sådana saker som kanske inte är mina starka sidor. Så att jag tror att det är bra faktiskt. Så att jag tror att det är bra faktiskt. Att alla blir olika. Det blir roligare.

Erika

Det kan finnas sådana som. Som i teorin kan och vill rensa. Jag har tänkt på mig själv. Till exempel att. Ja men jag skulle jättegärna. Ha en ordningskonsult här och.Hjälpa mig att rensa. Bara för att få det gjort också. Att man bokar in en tid. Ja men nu gör vi det. Och så har man hjälp av någon.

Sara Therén

Det är ju definitivt så. För jag menar det är klart att du får mycket mer gjort. Om du lägger liksom. Fyra timmar på garaget. Det är klart att du får mycket mer gjort. Om jag kommer. Och så då blir det ju åtta timmar.Så att även om du tycker att det är kul. Och liksom kan. Så det är klart att det blir mer gjort. Bara för att det är fler timmar.

André

Och det jag tror också är bra att ta in någon. Det är ju att någon är lite mer opartisk. Och kan ställa frågan om det. Som kanske är lite svårt.

Sara Therén

Ja det är bra att få liksom. En objektiv blick på det. Ofta har man ju. Liksom en förutfattad mening. Om hur man ska ha det hemma.Och liksom vilka saker. Man som ska vara var. Och att det ligger så mycket. Så mycket känslor bakom det. Och många av föremålen kanske man har fått. Av liksom en släkting. Eller någonting sånt.Så jag tror att det är jätte hjälpsamt. Att kunna prata igenom det. Med någon som liksom har. Utanstående perspektiv.

Erika

Sen kanske man inte riktigt ser vad man har. Förrän man har. Hjälp av någon annans ögon. Jag har här bakom mig. Två kassettband. Som jag aldrig kommer att lyssna på.De kanske inte behöver vara kvar.

Sara Therén

Nej där hade jag väl sagt att. Att de skulle kunna. Kunna lätta lite på jag. Men det är ju så att alltså. Man får ju behålla precis vad man vill. Det problemet blir ju.Om man tycker att det är. Eller som sagt ett problem. Har du för mycket. Du tycker att det blir oordning. Och du får svårt med fläderna. Då är det klart att då. Då får man titta på vad man kan göra åt det.

André

Och utifrån någon. Samtalsdelen. Så säger jag som pastor. Och sitter mycket i själavård med folk. Att våga. Prata om de där sakerna.Som man har ganska långt ner. Eller väljer bort. Och prata om. För det sitter ju ihop med hela. Tillvaron och strukturen. Så att jag skulle säga.Är det inte ordningskonsulten. Man pratar med. Nu verkar ljudsamtalen komma. Ganska naturligt men. Samtidigt i den processen. Ta hjälp av en psykolog.Terapeut, pastor, präst. Som är duktig på det. Så att du utnyttjar lite. Den här viljan till förändring. Skulle jag säga.

Sara Therén

Det tror jag är jätteviktigt. För att det finns så mycket. Som liksom. Flyttas till saken. Och egentligen så sitter känslorna inte i. I sakerna.Det vet vi ju liksom. Men det är klart att de blir en. Liksom en fysisk påminnelse om dem.

André

Är det något. Vi inte har pratat om. Som är viktigt. Att ta med i det här.

Sara Therén

Jag tror att vi har gått igenom det viktigaste. Jag har ju skrivit lite. Punkter inför det här. Men vi har gått igenom allting faktiskt.

Erika

Jag tycker att vi har fått många bra tips. Om att. Lägga tillbaks. Lägga undan istället för att sätta ner. Gör klart det man håller på med. Se sig om mig när man går.Någonstans. Plocka undan en stund varje kväll. Eller jag får inte titta på serien. När jag plockar undan. Ha sina områden.

Sara Therén

Och att alla hjälps åt att plocka undan.

Erika

Var kan jag släppa. När man inte ska vara på mitt sätt. Och så de här papperhögarna. Som blir att. Titta på vad hamnar där då. Vad kan vi göra för lösning.

André

Och sådär gör det tillsammans. Med de som finns nära dig. Eller be om hjälp. Om du inte har någon runt dig. Be om hjälp.

Erika

Och utkara en in och en ut.

Sara Therén

Och där kan man ju be om hjälp. Om man inte vill. Eller har möjlighet. Om man inte har någon utomstående. Så kan man ju fråga någon kompis. Om de kan tänka sig att hjälpa till. Det kan man göra på olika sätt.Jag tycker det är mycket roligare att diska hos någon annan.

Erika

Det kan ju vara roligare. Att rensa hos någon annan också.

André

Det är mycket i den här podden. Man skulle vilja praktisera själv. Brukar jag tänka. Ett avsnitt av saker jag själv har sagt. Eller Erika har sagt.

Sara Therén

Det är mycket kloka saker som sagt.

Erika

Sen brukar vi ha ett återkommande inslag. Som vi kallar för. Bra, bättre, bäst. Jag undrar om du har någon tanke där. Bra är kanske nuläget. Något som är okej.Men som du skulle vilja förbättra. Och bättre är första steget. Eller delmål. Och bäst är drömläget.

Sara Therén

Jag har ju jobbat ganska länge på mina rutiner. Så de sitter ganska bra. Men någonting som har blivit ett problem för mig. Är rutinen kring återvinning. Och det är ju. Tidigare har jag alltid lämnat återvinning.På måndagar när jag spelar tennis. Och det har funkat jättebra. Men nu har de flyttat den här återvinningen. Så den finns inte där längre. Och det har lett till att det står. Jag har ingen rutin för den här återvinningen längre.Så liksom. Mitt första steg skulle behöva vara. Att komma in i rutin. Att göra mig av med den här återvinningen. Regelbundet. Och i förlängningen förhoppningsvis hitta. Ett annat tillfälle.När det passar att jag tar med mig. Den återvinningen. Just det här med att hänga upp den på någonting annat. Som jag redan gör. Så det ska jag försöka jobba på.

André

Bra kopplat till en rutin. Återvinning har de flesta. Och det är därför de flesta har garage. Så att man kan fylla upp det med återvinning.Och så står man där sen. Men att man kopplar det till. Tennisen eller aktiviteten. Vad det nu är. Och då är ju lite. Har du någon annan sådan aktivitet. Du och jag. Som du ofta gör. Som du kan hänga upp den på.

Erika

Eller kanske passa att åka och storhandla. Efter man har lämnat återvinningen. Ja men det är det. Jag ska se vad jag kan hitta på att hänga upp det på. För oss har det blivit mycket nu. Det får byggas upp ett berg.Tills mina föräldrar kommer och hälsar på. Men det är inte riktigt funktionellt heller. Men tankar jag på att de bor hundra mil.

Other speaker

Eller 90 mil ifrån er. Så är det ju en bit.

Erika

Det är bara 80.

Sara Therén

Återvinning är ju nödvändigt. Men det är tråkigt.

André

Hos oss har vi ganska små kärl. I hemmet. Alltså det är aldrig större. Än en sådan där. Vanlig papperskasse. Vilket gör att det är ganska lätt att ta med sig.När man är på väg. Och jag har också sagt att. Om det blir många papperskassar. Det kan ju hända att. Tar jag bilen till jobbet eller förskolan. Ja men då måste jag fylla den.Med saker och lämna in på. Återvinning eller liknande. Så att jag mår lite bättre när jag tar bilen. Av miljöskäl eller något. Ja det är ju lite som den här.

Other speaker

Jag får inte titta på serier förrän.

Sara Therén

Ja men precis. Om jag ska få ta bilen. Så måste jag fylla den med återvinning.

André

Och det finns ju ett japanskt sätt. I Japan finns det inte så mycket papperskorgar. Utan man tänker att folk. Samlar sitt skräp i fickan. Och häromveckan var jag utan bil.I tio dagar. Och utan familj också. Allt jag producerar fick jag ju lämna då. Men då provade jag lite det. Att jag alltid hade lite plast och någon förpackning i fickan. Och så går man ju alltid förbi.Där vi bor. Eller att då gå förbi en återvinningscentral. Det blir lite jobbigt att alltid. Behöva gå till återvinningen. Varje dag. Men det var ett annat sätt.

Sara Therén

Man såg ju att det blir berg i alla fall.

André

Nej det hade jag inte klarat. Varje vecka har vi något som heter veckans prova på. Kanske har du Sara någonting. Någonting vi kan testa på. Nästa vecka.

Sara Therén

Då tycker jag att. Testa att dela upp någonting i småprojekt. Det var det här vi pratade om. Ganska ofta skjuter vi upp saker. För att göra jätteprojekt av dem. Men ha som rutin istället.Att vi delar upp rensning och ordningsprojekten. I små bitar. Försöka veta in dem lite. Lite i taget under veckan.

Erika

Det borde jag verkligen göra. Både jag och André ska ju. Flytta här i sommar. På samma ställe. Men vi råkar ska flytta samtidigt. Så det finns ju en hel del att rensa och jobba med.Så det vore bra.

Sara Therén

Det är ju mycket jobb att flytta. Men det är ett väldigt bra tillfälle. Att rensa ur lite.

André

Och färdigställa saker. Och snygga till.

Sara Therén

Just det. Det är därför du ska göra ordning hemma.

André

Ja det sitter ihop mycket med. Att vi börjar renovera. Innan vi visste att. Eller innan det dök upp. Att vi skulle flytta. Och då måste man ju göra klart det. Annars går det inte i dessa tider att sälja ett hus.Inte för det priset i alla fall. Så det står vi i nu. Så efter den här podden. Så ska jag måla en vägg. Med silikatfärg.Så det blir klabbigt och blött.

Erika

Och jag ska gå och slänga bort de där kassettbanden. Omedelbart. Det kändes hanterbart.

Sara Therén

Precis. Och det är det som gör själva nyckeln. Att det måste vara så uppåt litet. Så att man bara kan göra det som en liten grej. Och får man in den rutinen. Så kommer det göra jättestor hjälp i längden.

Erika

Men om någon är nyfiken nu. På att veta mer om dig. Eller kanske anlita dig till och med. Var kan man hitta dig då?

Sara Therén

Mitt företag heter ordningsexperterna. Och webbadressen är. ordningsexperterna.se Sen finns vi på. Facebook och Instagram. Om man vill följa oss där.

Erika

Ja men då får vi väl. Tacka så jättemycket. För att du har varit här Sara. Jag tycker det har varit väldigt bra. Och konkreta tips. Som vi har fått med oss.

Other speaker

Jätteroligt att vara med. Och prata om det här. Det är ju ett av mina favoritämnen.

Sara Therén

Så varje gång jag får. Varje gång jag får prata med folk om det. Så blir jag jätteglad.

André

Och vill du skriva någonting. Eller tipsa oss om någonting. Så gå med i Facebookgruppen. Eller skriv. Maila till oss på.hejsnabla.strukturpodden.se hejsnabla.strukturpodden.se Allting är roligt att få.

Erika

Vi tar jättegärna frågor. Och tips på gäster och kommentarer.

André

Så tack för att du lyssnade.

Erika

Och tack till Marvin Varjus. Som klipper ihop det här.

Sara Therén

Hejdå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *